Golonka z grilla (mój sprawdzony sposób)
Mój sposób na golonkę! Nazywam ją golonką z grilla, bo na nim ją zapiekam (używam grilla gazowego), ale golonkę z tego przepisu równie dobrze można przyrządzić w piekarniku.
Składniki dla 4 osób:
6 – 8 szt. golonek, surowych
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 marchewki
Składniki na marynatę:
3/4 szklanki ciemnego piwa
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
kilka ziemniaków
sól
olej rzepakowy
Sałatka z kiszonej kapusty:
kiszona kapusta ok. 300 g (zobacz jak zakisić kapustę)
1 łyżeczka cukru
świeżo mielony pieprz
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1/2 malej cebulki
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Golonki myjemy, okrawamy ze skóry, pozostawiając jak najwięcej tłuszczu, przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimna wodą. Dodajmy przyprawy, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy oraz marchewki. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
W tym czasie przygotowujmy marynatę. Piwo mieszamy z miodem i musztardą. Odstawimy.
Kapustę kiszoną przekładamy do miseczki , dodajemy pieprz, cukier, poszatkowana natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawimy.
Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką. Gotujemy w całości do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na blaszkę, całość skrapiamy olejem i solimy. Zapiekamy na grillu do czasu aż skorka się ładnie zarumieni.
Ugotowaną golonkę przekładamy na blaszkę, na grilla, zapiekamy na złoty kolor podlewając do czasu do czasu marynatą.
Upieczone golonki podajemy zapieczonymi ziemniakami surówką z kiszonej kapust.
Smacznego!
Dodaj komentarz