Jesienne tarta z jabłkami
Najlepsze jesienne ciasto, …. czyli tarta z jabłkami 🙂
Składniki na kruche ciasto:
270 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
szczypta soli
Składniki na jabłkowy farsz:
4-5 dużych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy jajko, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier puder. Następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią wykładamy formę (ciasto z formą wstawiamy do lodówki), drugą cześć ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w ok 1-2 cm kostkę. Jabłka oprószamy cukrem, cynamonem i mąka ziemniaczaną i wykładamy na ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm nacinamy w cienkie paseczki i układamy na jabłkach (ja użyłam do tego specjalnego wałeczka, którego dostałam od Mamy, ciasto rozwałkowujemy i przecinamy specjalnym wałeczkiem do wzorków).
Tartę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez ok. 40 minut lub od czasu jak się ładnie zarumieni.
Smacznego!
Dodaj komentarz