Kuleczki jaglano-daktylowe
Zdrowe słodkości … kuleczki z kaszy jaglanej i suszonych daktyli … słodkie, bez cukru.
Składniki:
370 g ugotowanej kaszy jaglanej
200 g daktyli
10 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki ciemnego kakao lub karobu
1/3 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu, można pominąć
Dodatkowo:
kasza jaglana ekspandowana do obtaczania kulek
wiórki kokosowe do obtaczania kulek
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 10 minut.
Ugotowaną kasze jaglaną przekładamy do większej miski.
Pomarańcze dokładnie myjemy, zaparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę do miski z kaszą. Namoczone daktyle przekładamy do malaksera, zalewamy sokiem z pomarańczy i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane daktyle przekładamy do miski z kaszą, dodajemy kakao, cynamon i wiórki kokosowe. Składniki mieszamy i blendujemy. Z masy formujemy kuli (dłonie możemy zwilżyć lekko wodą) i obtaczamy w ekspandowane kaszy jaglanej lub wiórkach kokosowych.
Przepyszne są . i proste z wykonaniu:)
Cieszę się:-)