Mini serniczki kawowe z wiśniami w golden syropie
Małe serniczki o delikatnym kawowym smaku, uwieńczone wiśniami w słodkim złocistym syropie. Serniczki pieczone w formie na muffiny, na spodzie z ciastek biszkoptowych nasączonych kawą. Bardzo szybki i pyszny deser.
Składniki na 12 sztuk:
300 g twarogu
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
¼ szklanki śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
12 okrągłych biszkoptów
1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów
1 szklanka wydrążonych wiśni
3 łyżki golden syropu (można zastąpić miodem)
Wykonanie:
Blachę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej foremki układamy po jednym biszkopcie, górą do dołu. Każde ciastko nasączamy 1-2 łyżeczki kawy. Odstawiamy. W śmietanie rozpuszczamy kawę. Odstawiamy. Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę ( ja użyłam blendera). Do zmielonego sera dodajemy śmietanę z kawą, jajko, oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania gładkie, jednolitej masy. Masę serową wykładamy na biszkopty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C na ok. 30 minut.
Wiśniowy syrop
Do małego rondla wrzucamy wydrążone wiśnie, wlewamy golden syrop. Gotujemy na małej mocy palnika, do momentu lekkiego zagęszczenia syropu. Odstawiamy do przestygnięcia. Serniczki przed podaniem polewamy wiśniowym syropem.
Smacznego!
Mmm, wyglądają bosko, musiał smakować wybornie 🙂
Az przełknęłam ślinkę:)