Muffiny jogurtowe z borówkami
Mięciutkie, delikatne w smaku muffiny jogurtowe z lekko wyczuwalną cytrynowa nutą z dodatkiem świeżych borówek.
Składniki na 26 sztuk:
300 g mąki
400 g jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100 g roztopionego masła
1 jajko
250 g borówek
1 aromat cytrynowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszę, sodę oraz cukier. Mieszamy. Wlewamy jogurt, roztopione masło, aromat cytrynowy oraz roztrzepane jajko. Ciasto miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej masy.
Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem) do suchego patyczka tj. ok. 23 minuty.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz