Muffiny mega czekoladowe
Mega czekoladowe muffiny dla prawdziwych czekoholików 🙂
Składniki na 12 sztuk:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
2 kopiaste łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej nożem.
Składnik polewą:
50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 170 st. C bez termoobiegu.
Mąką mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawiamy.
W małym rondelku roztapiamy masło, zestawiamy z palnika i wsypujemy połamaną czekoladę, odstawiamy do czasu aż czekolada się rozpuści, następnie wsypujemy kakao i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysto. Do ubitej masy dodajemy pomału czekoladową masę, cały czas miksując. Dodajemy jogurt na zmianę z suchymi składnikami mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do foremek do 3/4 wysokości, na wierzch posypujemy poszatkowaną czekoladą, delikatnie ja ciskamy w środek ale nie całkiem. Babeczki pieczemy w temperaturze 170 st. C bez termoobiegu ok.20 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki studzimy na kratce.
Wykonanie polewa:
W małym rondlu podgrzewamy śmietanę i masło do czasu aż masło się rozpuści, zestawiamy z palnika i wrzucamy połamana czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty a następnie mieszamy rózga kuchenna do czasu uzyskania gładkiej polewy.
Babeczki polewamy przygotowaną polewą.
Smacznego!
Dodaj komentarz