Pączki z konfiturą z pigwy
Pączki nadziewane konfiturą z pigwy … obtaczane w cukrze z cynamonem … na Tłusty Czwartek.
Składniki:
½ kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
70 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki wódki lub spirytusu
szczypta soli
Dodatkowo:
¾ szklanki konfitury z pigwy
olej do smażenia
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżeczki gorącej wody
Wykonanie:
Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, rozkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i około ¼ szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki rozcieramy widelcem i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej.
Następnie do miski z zaczynem drożdżowym przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ciepłe (nie gorące!) mleko z cukrem i masłem, jajka oraz wódkę.
Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, do czasu aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60 minut.
Od wyrośniętego ciast odrywamy kawałki wielkości większej mandarynki, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Formujemy krążek, na którym układamy łyżeczkę konfitury. Pączki możemy piec bez nadzienia, a po upieczeniu konfiturę wszprycować za pomocą rękawa cukierniczego z cienką i długą tylką. Ciasto zlepiamy formując pączka i odkładamy do napuszenia na stolnicę posypaną mąką. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju układamy je na papierowym ręczniku. Jeszcze cieple lukrujemy (cukier puder wymieszany z gorącą wodą).
Smacznego!
Wskazówki:
- Do ciast na pączki nie należy dodawać zbyt dużo cukru, gdyż podczas pieczenia cukier będzie się palił.
- Do ciasta należy dodać wódki lub spirytusu wówczas pączki nie będą nasiąkały tłuszczem ( oczywiście, gdy będą smażone w optymalnej temperaturze).
- Idealna temperatura tłuszczu to ok. 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucić kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.
Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.
Dodaj komentarz