Panettone

Panettone  …  babka drożdżowa pieczona w okresie Świąt Bożego Narodzenia we Włoszech … napakowana bakaliami, wysoka i puszysta! Po upieczeniu odwracana do góry dnem i wieszana na wykałaczkach, aby nie opadała, przyznam się, ze tak nie zrobiłam, przez co nie wyszła taka równa …

Składniki:

500 g mąki pszennej

12 g suchych drożdży

100 g masła lub margaryny

4 żółtka 

¾ szklanki cukru

1 ½ szklanki śmietany 18 %

sok z jednej cytryny

Dodatkowo:

100 g orzechów włoskich

50 g suszonej żurawiny

50 g rodzynek

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 ml rumu

Wykonanie:

Dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki. Odstawiamy.

Rodzynki zalewamy rumem. Odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i łyżką cukru. Mieszamy. W rondlu podgrzewamy śmietanę z masłem, pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy żółtka oraz ciepłą (nie gorącą!) śmietanę z tłuszczem, cytryną i cukrem. Składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, lub miksera z końcówką haka, dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do foremek, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i dekorujemy bakaliami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa