Papryka faszerowan kaszą jaglaną i grzybami leśnymi

Faszerowane papryki kaszą jaglaną i pachnącymi lasem grzybami …  zapieczone w aromatycznym sosie z suszonych pomidorów … na wierzchu z chrupiącą skórką serowo – pomidorową.

IMGP3720 papryka (2)IMGP3735 IMGP3737 IMGP3723 IMGP3738 IMGP3747

Składniki:

3 duże papryki

3 szklanki kaszy jaglanej

około 1/2 kg grzybów leśnych lub więcej (u mnie podgrzybki)

3/4 szklanki  śmietany 18%

1 duża cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

sos pomidorowy z tego przepisu

świeżo potarty ser ( cheddar)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie na sypko. Papryki przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy nasion. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, zostawiając 4-5 łyżek sosu do polania papryk. Odstawiamy.

Grzyby dokładnie obieramy z zanieczyszczeń i opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy  na papierowym ręczniku. Podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy grzyby i smażymy do miękkości. Do miski przesypujemy kaszę jaglaną i przekładamy usmażone grzyby, dodajemy pietruszkę, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i faszerujemy papryki. Papryki zapełnione po brzegi farszem układamy na sosie pomidorowym, na wierzch rozkładamy pozostały sos pomidorowy i posypujemy potartym serem. Papryki wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut ( czas zależy od wielkości papryk) i zapiekamy w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa