Pikantna zupa dyniowa
Rozgrzewająca, aromatyczna zupa krem z pieczonej dyni … podawana z ryżem oraz prażonymi pestkami dyni … z kawałeczkami ostrej papryczki chili i świeżo mielonym pieprzem. Smaczna, zdrowa … idealna w zimowe popołudnie.
Składniki:
600 g pieczonej dyni , sprawdź jak upiec dynię
200 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki oleju rzepakowego
150 ml bulionu warzywnego lub wody
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 ½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 płaska łyżeczka przyprawy SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty)
sól do smaku
Dodatkowo:
ugotowany na sypko ryż
garść pestek dyni
kawałek papryczki chili
pikantna oliwa extra vergine u mnie z tego przepisu lub olej z pestek dyni
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w mała kosteczkę. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę, imbir oraz czosnek. Podsmażamy ok 1-2 minuty, dodajemy kurkumę oraz mieszankę przypraw SHAHI PANEER MASALA. Jeszcze chwile smażymy i podlewamy kilkoma łyżkami bulionu, dusimy przez chwilę, aby cebula zmiękła. Następnie dodajemy pieczoną dynię oraz wlewamy pozostały bulion. Gotujemy kilka chwil cięgle mieszając, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i ponownie zagotowujemy. Zupę zestawiamy z palnika i dokładnie blendujemy, najlepiej ręcznym blenderem tzw. żyrafą.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich smak.
Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
Do miseczki wsypujemy ryż, nalewamy zupy dyniowej, na wierzch posypujemy uprażonymi pestkami dyni, dodajemy kawałeczki papryczki chili, skrapiamy oliwą lub olejem z pestek dyni i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz