Pizza z beszamelem, grillowanym bakłażanem i czarnymi oliwkami
Domowa pizza w nieco innej odsłonie … domownikom bardzo zasmakowała 🙂 przez co śmiało Wam polecam! Chrupiące ciasto drożdżowe z delikatnym sosem beszamelowym, grillowanym bakłażanem, czarnymi oliwkami i nieco pikantnymi kiełkami rzodkiewki.
Składniki na ciasto 2 średnie pizze:
2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
2/3 szklanki ciepłej wody
15 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła bez laktozy marki Mlekovita
1 łyżka kopiaste mąki pszennej
1 szklanka mleka bez laktozy marki Mlekovita
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
4 plastry żółtego sera gouda bez laktozy marki Mlekovita
1 mała czerwona cebula
1/2 bakłażana
2 garście czarnych oliwek
kilka zielonych oliwek
garść kiełek rzodkiewki
oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól, mieszamy. Do suchych składników wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy z pomocą miksera z końcówka haka lub ręcznie z pomocą drewnianej łyżki, w razie potrzeby odrobinę podsypujemy mąką. Wyrobione, elastyczne i gładkie ciasto przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawimy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Sos beszamelowy
W małym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy przez kilka sekund masło. Następnie cały czas mieszając wlewamy zimne mleko i doprowadzamy sos do wrzenia. Zestawiamy z palnika, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mimo starannego mieszania w sosie zrobiły się wam grudki, beszamel możecie zblendować.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 230 st. C do środka wstawiamy blachę z wyposażenia piekarnika lub kamień do pizzy.
Bakłażana kroimy na pół a następnie wzdłuż na ok 4 mm plastry. Każdy kawałek bakłażana skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej. Odstawiamy.
Oliwki odsączamy z zalewy i kropimy na połówki. Cebule szatkujemy na cieniutkie krążki. Ser ścieramy na tarce lub jeśli używamy w plasterkach kroimy na kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, dzielimy na a pół. Z każdej części delikatnie wyrabiamy i formujemy okrąg lub prostokąt. Placek przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy na ok 7 minut. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy sosem beszamelowym. Na sosie rozkładamy ser, cebulę, grillowanego bakłażana, oraz oliwki. Pizzę wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na około 7-10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy kiełkami rzodkiewki i skrapiamy oliwa.
Smacznego!
Dodaj komentarz