Proste ciasto drożdżowe, piknikowe
Najlepsze ciasto na piknik … to oczywiście ciasto drożdżowe 🙂 . Polecam prostą i szybką w wykonaniu drożdżówkę z kruszonką.
Jeszcze ciepłą wstawiamy do koszyka … zaparzamy kawy w termos i ruszamy 😉 … jutro w Polsce zapowiadają też piękną, piknikową pogodę!
Składniki:
350 g mąki pszennej
7 g suchy drożdży
3 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
2 jajka
160 ml ciepłego mleka
Składniki na kruszonkę:
łyżka ciasta drożdżowego
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, boki smarujemy masłem. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200st. C bez termoobiegu.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy suche drożdże i cukier. Suche składniki mieszamy, a następnie wlewamy roztrzepane jajka, roztopione masło oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do formy (w mice pozostawiamy trochę ciasta mniej więcej jedną łyżkę). Ciasto w formie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut, w tym czasie tylko lekko podrośnie.
Robimy kruszonkę.
Do miski z resztką ciasta wysypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier i olej. Składniki wyrabiamy ręką formując kruszonkę. Przed wstawieniem do piekarnika rozkładamy na cieście.
Drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 35 – 40 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pakujemy do koszyka i idziemy na piknik!
Smacznego!
Oj jak dawno nie jadłam ciasta drożdżowego. Z przyjemnością skosztowałabym powyższego smakołyku. Wygląda obłędnie. Aż czuję ten zapach i smak 🙂
Smakowita. Osobiście zazwyczaj robię drożdżówki i dodaję do nich budyń i kruszonkę. Nigdy nie robiłam kruszonki z ciastem. PS polecam do kruszonki ciemny cukier – rewelacja
Muszę spróbować 🙂
Jest wyśmienite. Zawsze wychodzi
Cieszę się :-)))