Proste drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Dziś mam dal Was przepis na pachnące latem, pyszne i w dodatku proste w wykonaniu drożdżówki z truskawkami … z chrupiącą kruszonką! Takich drożdżówek nie może zabraknąć z Waszych piknikowych koszykach! 🙂 Polecam!
Składniki na ok. 14-15 drożdżówek
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1 ½ szklanki ciepłego mleka
150 g margaryny Palma
1 jajko
½ szklanki cukru
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
¾ szklanki mąki pszennej
100 g margaryny Palma
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
dwie garście truskawek (umytych, obranych z szypułek i pokrojonych na mniejsze części)
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Mieszamy. Następnie do miski z mąką i drożdżami wbijamy jajko i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko z margaryną i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C (ja piekę z termoobiegiem).
Z wyrośniętego ciast odrywamy kawałki wielkości średniej cytryny, posypując odrobiną maki w dłoniach formujemy krągłe placki. Tak uformowane drożdżówki przekładamy w sporych odstępach na blachy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy pokrojone w kostkę zimną margaryną. Wszystkie składniki mieszamy ręką formując w palcach kruszonkę.
Na przygotowane drożdżówki rozkładamy truskawki, a następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy na ok. 15-20 min do piekarnika. Drożdżówki będą gotowe, gdy się ładnie zarumienią.
W czasie jak drożdżówki się pieką, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy w małych porcjach gorącą wodę i mieszamy. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Upieczone, rumiane drożdżówki zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Dodaj komentarz