Proste drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dziś mam dal Was przepis na pachnące latem, pyszne i w dodatku proste w wykonaniu drożdżówki z truskawkami … z chrupiącą kruszonką! Takich drożdżówek nie może zabraknąć z Waszych piknikowych koszykach!   🙂  Polecam!


Składniki na ok. 14-15 drożdżówek

500 g mąki pszennej

7 g suchych drożdży

1 ½ szklanki ciepłego mleka

150 g margaryny Palma

1 jajko

½ szklanki cukru

szczypta soli

Składniki na kruszonkę

¾ szklanki mąki pszennej

100 g margaryny Palma

½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

dwie garście truskawek (umytych, obranych z szypułek i pokrojonych na mniejsze części)

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

1-2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól. Mieszamy. Następnie do miski z mąką i drożdżami wbijamy jajko i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko z margaryną i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C  (ja piekę z termoobiegiem).

Z wyrośniętego ciast odrywamy kawałki wielkości średniej cytryny, posypując odrobiną maki w dłoniach formujemy krągłe placki. Tak uformowane drożdżówki przekładamy w sporych odstępach na blachy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy pokrojone w kostkę zimną margaryną. Wszystkie składniki mieszamy ręką formując w palcach kruszonkę.

Na przygotowane drożdżówki rozkładamy truskawki, a następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy na ok. 15-20 min do piekarnika. Drożdżówki będą gotowe, gdy się ładnie zarumienią.

W czasie jak drożdżówki się pieką, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy w małych porcjach gorącą wodę i mieszamy. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.

Upieczone, rumiane drożdżówki zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!



Palma - zróbmy coś dobrego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa