Puszysty sernik z letnimi owocami
Dziś mam dla Was przepis na bardzo puszysty, kremowy i rozpływający się w ustach sernik z twarogu z wiaderka … polany cytrynowym lukrem i ozdobiony letnimi owocami. Pyszny, bardzo polecam!
Składniki na masę serową:
1 kg sera (użyłam sera mielonego z wiaderka Presiden z mascarpone)
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g masła, roztopionego
1 budyń waniliowy (40g) w proszku
2 łyżki mąki tortowej
200 ml mleka (dałam śmietany 18%)
50 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
100 g małych biszkopcików na spód
świeże owoce na wierzch (borówki, truskawki, winogrona, morele, czereśnie)
lukier cytrynowy do polania sernika (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny)
Uwaga!
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy biszkopcik. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 150 st. C (bez termoobiegu).
Do misy miksera przekładamy twaróg. Do twarogu dodajemy same żółtka, połowę cukru, roztopione masło i miksujemy do czasu aż składniki się połączą.Cały czas miksując dolewamy mleko i śmietanę, dosypujemy mąkę i budyń w proszku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dosypujemy partiami pozostały cukier. Masę serowa łączmy delikatnie z białkami. Ciasto przekładamy na biszkopciki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 150 st. C. Upieczony sernik zostawiamy na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik podajmy posypany polany lukrem i ozdobiony letnimi owocami.
Smacznego!
Dodaj komentarz