Smalec domowy
Może i smalec nie należy do najdietetyczniejszych i najzdrowszych smarowideł, ale za to do jednych z najsmaczniejszych:). Idealnie sprawdza się na przystawkę z kromką świeżego, wiejskiego chleba oraz z kiszonym ogórkiem.
Składniki:
1 kg słoniny
1 duża cebula
1 duże kwaśne jabłko
1 łyżka majeranu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Słoninę mielimy przez maszynkę lub kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do garnka z grubym dnem lub dużą patelnię o wysokim rancie. Garnek/patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika i topimy słoninę do uzyskania złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Trwa to ok. 40-45 minut. Cebulę drobno szatkujemy, jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Gdy słonina się stopi i nabierze złotego koloru dodajemy do niej sól, pieprz, majeran, cebulę i jabłko. Tłuszcz trzymany na ogniu do czasu aż cebula się zeszkli. Gotowy smalec przelewamy do słoików i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Dodaj komentarz