Szakszuka z soczewicą
Szakszuka (shakshouka) … danie kuchni tunezyjskiej, arabskiej … to po prostu jajka zapieczone w pomidorach bądź pomidorowym lekko pikantnym sosie, często w towarzystwie papryki … u mnie z dodatkiem zielonej soczewicy. W sam raz na weekendowe śniadanie 🙂
Składnik:
2 większe pomidory lub pomidory z puszki, pokrojone (1 puszka)
5 łyżek ugotowanej soczewicy (dałam zieloną)
1 -2 ząbki czosnki
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2 jajka
natka pietruszki
szczypta lub więcej ostrej papryczki chili
sól
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Na małej patelni podgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy poszatkowaną w drobną kosteczkę cebulkę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy 1-2 minuty, dodajemy pomidory i ugotowaną wcześniej soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, smażymy kilka minut. Do pomidorów wbijamy jajka, solim je i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 2-3 minuty do czasu aż białka się zetną. Szakszukę oprószamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, skrapiamy oliwą i podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz