Szaszłyki z kurczak z grilla
Szaszłyki z mięsem z kurczaka marynowanym w kurkumie i ziołach, z papryką pieczarkami i cukinią … jedno z moich ulubionych dan z grilla:)
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 papryki (u mnie czerwona)
1 cebula
1 średnia cukinia
200 g pieczarek
Składniki na marynatę:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
sól morska
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztuk
Wykonanie:
Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 4 cm x 4cm). Kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę wielkości kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy na pół (jeśli mamy duże). Cukinie myjemy i kropimy w półplasterki grubości ok 7 m.
Wyjmujemy kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką i cebulą oraz kawałkami kurczaka i pieczarkami. Grillujemy lub pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C z funkcją grilla przez ok.15 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz