Szparagi i cukinia z grilla
Chrupiące, zielone szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej prosto z grilla … w towarzystwie cukinii skropionej oliwą i posypanej świeżym koperkiem … podawane same lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb. Polecam!
Składniki – szparagi z grilla w szynce szwarcwaldzkiej:
1 pęczek zielonych szparagów
100 g szynki szwarcwaldzkiej
oliwa z oliwek extra vergine do skropienia
Składniki – cukinia z grilla
2 cukinie
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oliwy extra vergine
sól morska do smaku
Wykonanie:
Potrzebne będą dwie aluminiowe tacki na grilla.
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odłamujemy twarde kocówki. Szparagi zawijamy w kawałki szynki i układamy na aluminiowej tacce. Delikatnie skrapiamy oliwą.
Cukinie myjemy, odkrawamy końcówki. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze na trzy części. Słupki cukinii rozkładamy na tacce, delikatnie solimy, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą.
Tacki z warzywami układamy na grillu. W trakcie przyrządzania warzywa przewracamy aby się zgrillowały z obu stron. Kilka minut i gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz