Szybkie risotto, czyli ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie

Nie macie pomysłu, co zrobić z ryżem, który został Wam z poprzedniego dnia? Nie wyrzucajcie go! Zróbcie szybkie risotto. Podsmaż na rozgrzanej patelni cebulę i kiełbaskę, dodaj kurczak, zblendowane pomidorki wszystko dopraw do smaku wrzuć ugotowany ryż wymieszaj wszystko dokładnie. Podduś 2 minuty pod przykryciem i podawaj ze świeżą bazylią i odrobiną oliwy! Pyszny obiad gotowy!

Składniki:

¾ szklanki ryżu

1 filet z kurczaka

1 kiełbaska polska

2 małe cebule

3 ząbki czosnku

ok. 400 g pomidorków koktajlowych

garść posiekanych liści bazylii

sól, świeżo mielony pieprz do smaku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

½ szklanki śmietany 18%

1-2 łyżki oleju  lub oliwy z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości lub wykorzystujemy ryż, który został nam z poprzedniego dnia z obiadu.

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Filet z kurczak myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Na rozgrzany olej na patelnie wrzucamy kiełbasę i cebule smażymy 2 minuty, dodajemy kurczak i smażymy aż kurczak będzie gotowy.

W tym czasie umyte pomidorki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy z ząbkami czosnku. Zblendowane pomidorki przecieramy przez sito wprost na patelnię z kurczakiem (pomidorki koktajlowe maję twarde skórki, przecierając masę przez sito pozbędziemy się ich kawałków). Całość doprawiamy, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 1 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, wlewamy śmietanę, mieszamy i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Tak przygotowany ryż podajmy z poszatkowaną świeżą bazylią i odrobią oliwy.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Szybkie risotto, czyli ryż z kurczakiem w pomidorowym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa