Tarta z gruszkami i serem gorgonzola
Przepis na tartę o niebanalnym połączeniu smakowym … gruszki, gorgonzola i cudownie podpieczone, chrupiące orzechy włoskie … do tego szynka i odrobina miodu. Dla mnie najlepsza na ciepło, ale i na zimno też smaczna:).
Ps. Poniżej przygotowałam dla Was filmik z procesu przygotowania tarty.
Składniki:
1 ciasto francuskie
3 -4 średnie gruszki
100 g sera gorgonzoala
garść orzechów włoskich
3 szczypty estragonu
1 jajko
Dodatkowo:
kilka plasterków szynki szwardzwaldzkiej
miód
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Gruszki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. Posypujemy pokruszonym serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Doprawiamy estragonem. Boki ciast smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika. Tartę kroimy na kawałki i podajemy z szynką i odrobiną miodu.
Smacznego!
Mniami! Pyszności <3
Super nagrane 🙂