Tarta z gruszkami i serem gorgonzola

Przepis na tartę  o niebanalnym połączeniu smakowym …  gruszki, gorgonzola i cudownie podpieczone, chrupiące orzechy włoskie … do tego szynka i odrobina miodu. Dla mnie najlepsza na ciepło, ale i na zimno też smaczna:). 

Ps. Poniżej przygotowałam dla Was filmik z procesu przygotowania tarty.

Składniki:

1 ciasto francuskie

3 -4  średnie gruszki

100 g sera gorgonzoala

garść orzechów włoskich

3 szczypty estragonu

1 jajko

Dodatkowo:

kilka plasterków szynki szwardzwaldzkiej

miód

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Gruszki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. Posypujemy pokruszonym serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Doprawiamy estragonem. Boki ciast smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika. Tartę kroimy na kawałki i podajemy z szynką i odrobiną miodu.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Tarta z gruszkami i serem gorgonzola”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa