Tarteletki z jabłkami i bezą
Propozycja na weekend … tarteletki z kruchego ciast … wypełnione pysznym farszem z prażonych jabłek i masy orzechowej … uwieńczone chrupiącą bezą. Polecam!
Składniki na kruche ciasto (na ok. 12 sztuk)
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na farsz
3 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka malinowej nalewki lub innego mocnego alkoholu
12 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów (użyłam Helio)
Składniki na bezę:
4 białka z jajek
szczypta soli
150 g cukru
Wykonanie jabłkowy farsz:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w plasterki ok. 1cm grubości pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon, wlewamy nalewkę. Całość mieszamy i prażymy, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.
Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.
Wykonanie beza:
Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy.
Na podpieczony spody wykładamy po łyżce masy orzechowej i jeszcze ciepłe podprażone jabłka. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy bezę.
Tarteletki wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczmy przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciastka studzimy w uchylonym piekarniku.
Wyglądają pysznie !