Tiramisu z truskawkami, bez jajek

Szybo, prosto i pysznie! Tiramisu bez jajek … z truskawkami … polecam do kawy na długi weekend. W wersji dla dzieci prawdziwą kawę można zastąpić kawą zbożową.

Składniki na foremkę o wymiarach ok. 35×25 cm

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %

½ szklanki cukru pudru

ok. 200 g podłużnych biszkoptów

1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy

2 łyżki kakao

200 -300 g świeżych truskawek

Wykonanie:

Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki kroimy w ok. 3 mm plasterki. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem  i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Śmietanowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (bez tylki).

Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać biszkopty. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu, gdy cała powierzchnia będzie pokryta biszkoptami wykładamy śmietanową masą. Na wierzch rozkładamy pokrojone truskawki wciskają je w krem, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę biszkoptów przykrywając je pozostałym śmietanowym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Tiramisu z truskawkami, bez jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa