Tiramisu z truskawkami, bez jajek
Szybo, prosto i pysznie! Tiramisu bez jajek … z truskawkami … polecam do kawy na długi weekend. W wersji dla dzieci prawdziwą kawę można zastąpić kawą zbożową.
Składniki na foremkę o wymiarach ok. 35×25 cm
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %
½ szklanki cukru pudru
ok. 200 g podłużnych biszkoptów
1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy
2 łyżki kakao
200 -300 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki kroimy w ok. 3 mm plasterki. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Śmietanowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (bez tylki).
Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać biszkopty. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu, gdy cała powierzchnia będzie pokryta biszkoptami wykładamy śmietanową masą. Na wierzch rozkładamy pokrojone truskawki wciskają je w krem, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę biszkoptów przykrywając je pozostałym śmietanowym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Smacznego!
Uwielbiam Tiramisu! Twój przepis różni się od mojego, choćby brakiem jajek, dlatego z miłą chęcią sobie przetestuję go w wolnej chwili!
Polecam:-), a ja Twój chętnie wypróbuję:-)
Szkoda, że nie ma świeżych truskawek … 🙁
tak szkoda … byle do lata 🙂