Torcik czekoladowy z kremem z ricotty
Przepis na pyszny tort czekoladowy z kremem na bazie ricotty … z dodatkiem wiśnie i słodkiej figi.
Składniki na biszkopt czekoladowe (tortownica o średnicy 18 cm)
4 jajek kasy L w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao (15 g)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (130 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem:
3 opakowani serka ricotta 450 g
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 18 %
3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
wiśnie (dałam ze słoika)
figi do ozdoby tortu, opcjonalnie
5-6 łyżek soku z wiśni wymieszany z brandy do skropienia blatów
Wykonanie biszkopt:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownicy. Boki tortownicy smarujemy masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na masło do boków formy. Odstawiamy.
W mniejszej misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Pomału wlewamy olej cały czas miksując. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i ściągamy papier. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa równe blaty.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę przelewamy do rondla, zagotowujemy, zestawiamy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 5 minut.
Do wysokiego naczynia przekładamy serek ricotta, dodajemy cukier puder i miksujemy. Czekoladę ze śmietaną mieszamy i stopniowo przelewamy do naczynia z serkiem, cały czas miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Pierwszy blat ciasta układamy na patrze skrapiamy sokiem z wiśni wymieszanym z brandy , wyciskamy za pomocą rękawa rozety z kremu, układamy wiśnie i przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynność. Na wierzch układamy pokrojone figi lub wiśnie.
Smacznego!
Dodaj komentarz