Wątróbka smażona
Jedni nienawidzą drudzy uwielbiają … my należymy do tych drugich 🙂 … a dla wszystkich zostawiam przepis 😉
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 łyżka mąki pszennej
3 średnie cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy do czasu, aż cebula się ładnie zeszkli.
W tym czasie wątróbkę myjemy, osączamy i oczyszczamy z ewentualnych żyłek i błonek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Na tym etapie nie solimy.
Cebulę zdejmujemy z patelni na czysty talerzyk. Na patelnię dolewamy pozostała łyżkę oleju i wrzucamy wątróbkę. Smażymy kilka minut, ale tylko do czasu, gdy po przecięciu wątróbki nie widać już krwi. Podczas smażenia wątróbka puści sok, zasypujemy wątróbkę mąką (mąka wciągnie płyny ) i smażymy ok. 1 minuty. Do usmażonej wątróbki dodajemy cebulę. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Wątróbkę podajemy z pieczywem i ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz