Żeberka duszone
Przepis na mięciutkie żeberka, duszone z marchewką, cebulą i pieczarkami. Podawane z ziemniakami z wody lub chrupiącym pieczywem … pyszne!
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula
2 zielone cebulki
2 ząbki czosnku
3-4 marchewki
kilka pieczarek
2 zielone papryki
olej rzepakowy
sól
świeżo mielony pieprz
2 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszona bazylia
1 szklanka wody
Wykonanie:
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Do dużego garna lub głębokiej patelni wlewamy olej. Na gorącym oleju obsmażamy mięso na złoty kolor, dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek i zieloną cebulę dymkę oraz wszystkie przyprawy chwilę smażymy. Następnie podajmy obrane pieczarki smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną w ok. 2 -3 cm kawałki marchew. Mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na 15-20 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojoną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Żeberka podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz