Żeberka w sosie winno-cebulowym
Żeberka w winno-cebulowym sosie z dużą ilością majeranku. Podawane z młodymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Polecam na obiad, najlepiej z lampką czerwonego wina!
Składniki:
ok. 1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu wieprzowego lub wody
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki listków świeżego rozmarynku
sól
pieprz
Dodatkowo:
10-12 młodych, małych ziemniaków
ogórek kiszony
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Żeberka oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i układamy żeberka, smażymy na złoty kolor, na średniej mocy palnika, aby jak najwięcej tłuszczu się wytopiło. Do mięsa dodajemy majeranek i cebulę pokrojoną w piórka, smażymy 1 minutę, a następnie całość zalewamy winem i bulionem. Żeberka dusimy 30 minut, w razie potrzeby doprawimy jeszcze solą i pieprzem. Mięso podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach polanymi sosem oraz z kiszonym ogórkiem.
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Smacznego!
Dodaj komentarz