Zielone smoothie jarmuż-pietruszka
Oczyszczający koktajl na bazie natki pietruszki i jarmużu … z sokiem z cytryny i kawałkiem imbiru. Koktajl można przygotować na wodzie i posłodzić odrobiną miodu lub na soku z pomarańczy w wersji bardziej przyjemnej dla dzieci 🙂
Natka pietruszki to bogactwo witaminy C, ta zielona nać posiada ponadto właściwości odkwaszające, jest bogatym źródłem prowitaminy A, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych, wapnia, magnezu, antyoksydantów oraz chlorofilu. Wspomaga procesy trawienia, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn.
Jarmuż należący do rodzin kapustnych ma podobnie jak brokuły właściwości antynowotworowe, aby jednak zachował swoje właściwości należy go spożywać na surowo lub gotować najlepiej na parze przez ok 3 minuty. Jarmuż jest bogatym źródłem chlorofilu, który posiada właściwości przeciwutleniające oraz doskonale wspomaga procesy oczyszczania naszego organizmu z toksyn. Jarmuż to także cenne źródło witamin (C,B6, A, K) i minerałów (wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, cynk).
Składnik:
2-3 duże liście jarmużu
½ pęczka natki pietruszki
1 banan
2-3 cm świeżego imbiru
sok z połowy cytryny
2 szklanki soku z pomarańczy lub woda mineralna
Wykonanie:
Pietruszkę i jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. Z liści jarmużu wykrawamy twarde łodyżki. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana wkładamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i odrobinę soku pomarańczowego lub wody. Miksujemy do czasu uzyskani gładkiej masy, dolewamy pozostały sok lub wodę i ponownie miksujemy.
Smoothie przelewamy do szklanek i podajemy.
Smacznego!
Super smoothie! Uwielbiam właśnie takie zdrowe koktajle.
Dzięki:-)