Zupa dyniowa
Rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem marchewki i batatów … z chrupiącymi grzankami, pestkami dyni i oliwą. Pyszna, aromatyczna i sycąca.
Składniki:
500 g upieczonej dyni, według tego przepisu
2 marchewki
1 batat
2 średnie ziemniaki
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
4-5 cm świeżego imbiru
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku (2-3 łyżeczki)
świeżo mielony pieprz (u mnie 1 łyżeczka)
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, jeśli nie lubicie mocno pikantnej zupy)
woda
Dodatkowo:
pestki dyni
kilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)
1 łyżka oleju rzepakowego
oliwa z oliwek do skropienia, można pominąć
natka pietruszki
Wykonanie:
Dynię i batata pieczemy wg tego przepisu.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek i imbir obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, imbir, czosnek oraz przypraw, podsmażamy ok 1 minuty. Dodajemy marchew, ziemniaki, pietruszkę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.
Warzywa zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa .
Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Dodajemy upieczoną dynię i batata. Gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.
Przygotowanie grzanek:
Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Zupę podajemy z grzankami, skropioną oliwą i posypaną pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz