Zupa krem marchewkowo-brokułowy
Rozgrzewająca zupa krem z warzyw … aromatyczna i bogata w smaku … podawana z chrupiącymi grzankami z żytniego pieczywa. Idealna na październikowe chłody. Przepis na dużą rodzinną porcję, polecam i na obiad … i na kolację … dla dzieci i dorosłych 🙂
Składniki:
4-5 większych marchwi
1 brokuła
1 duży korzeń pietruszki
3-4 średnie ziemniaki
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku (2-3 łyżeczki)
świeżo mielony pieprz (u mnie 1 łyżeczka)
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, jeśli nie lubicie mocno pikantnej zupy)
woda
Dodatkowo:
kilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)
1 łyżka oleju rzepakowego
oliwa z oliwek do skropienia, można pominąć
kolorowy pieprz, można pominąć
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, seler naciowy obieram i kroimy w na kawałki. Brokułę myjemy pod bieżącą wodą, odcinany twardą cześć i rwiemy na różyczki.
Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, marchew, ziemniaki, pietruszkę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.
Do warzyw w garnku dodajemy różyczki brokuł zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa (brokuły mogą nieco wystawać).
Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.
Przygotowanie grzanek:
Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Zupę podajemy z grzankami, skropioną oliwą i posypaną kolorowym pieprzem lub jak uwielbia moja młodsza Córka z ryżem.
Smacznego!
Jedna z lepszych zup jakie miałam ostatnio okazję próbować – pychotka!